Festen

Å titta, ett inbjudningskort. Vad spännande! Åh, Britt-Marie fyller femti den 13 november med kalas på Strand. Hjälp, är hon bara femti, trodde hon var sexti med dom ögonlocken ... Hur som helst, kul med fest. Jag tar den där lilla gröna, den har jag inte använt sen mamma fyllde åtti häromåret. Och så kostar jag på mig att gå till frissan och blåsa håret. No big deal, skönt att den där tiden man var så fåfäng är över. Vem tittar på en käring på femtitre, man behöver inte vara tjusig numera, bara anständigt klädd, kanske till och med lite elegant ... en fräsch makeup ... några väl valda smycken ... visa att man har stil. Allt är så mycket enklare nu när man är en mogen medborgare.

Den 12 november

Bäst jag provar den gröna, kanske den måste strykas till ... Och så upp med blixtlåset ... upp ... upp ... och där är det något som tar emot. Jösses, det är JAG! Lilla gröna borde ha varit stora gröna. Något har hänt sen mamma fyllde åtti. Såser, godis, ostar ... har hänt. Nåja jag har minsann annat i garderoben, den som spar hon har.
Den svarta ... trång, men ikomlig. Gud så trist, ser ut som om jag skulle gå på begravning och är liket självt, hålögd och blek. Den röda då? Nej, dom knäna vill inte jag visa upp; när blev dom förresten sådär? Å titta, här är den blå med paljetter ... tänk vad jag har haft roligt i den, jag minns den där kvällen i baren på Grand efter Arnes fyrtiårsmiddag. Den där fullkomligt förtjusande, sexiga sjökaptenen ... Varför försvann han egentligen? Visst ja, hustrun! Men så här satt den väl inte förut? Över höfterna? Den hängde ju. Visst är den fortfarande lika vacker, det är jag som ... Jag ser ut som en vissen blåklocka. Den raffiga lila kanske. Vad konstigt, jag måste minnas fel – vällde inte bysten liksom upp ur urringningen? Nu ser det så tomt ut. Däruppe! Den mörkblå då? Trist tant. Den som jag alltid känt mig så elegant damig i, nu ser jag ut som min egen gamla faster i den, fattas bara en liten guldbrosch på slaget och ett moln av 4711. Och den här grå??? Kalla mig Lapplisa ...." Min bäste herre, här i baren får ni inte parkera." Nej, jag vägrar. Herregud, vad ska jag ta mig till? Festen är ju i morgon, och jag hatar att springa i affärer. Provrum suger, jag klarar inte att se mig själv i det där ljuset. Det kommer från alla håll. Jag mår dåligt. Jag blir ledsen. Jag vill inte.
Britt-Marie? Hej det är jag, Anna-Stina. Hemskt tråkigt ... Javisst, förstår du ... influensa ... bröt ut i morse. Sabla otur ... hade glatt mig så ...

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.